Warsztaty kulinarne- sałatka owocowa
Warsztaty kulinarne zorganizowane dzisiaj na stołówce dla wszystkich
przedszkolaków sprzyjały budowaniu wspólnej przestrzeni, w której dzieci
i dorośli współpracują ze sobą, pomagają sobie. Przedszkolne kucharzenie uczy
dzieci nie tylko przyrządzania posiłków, ale wpływa również na ich rozwój
psychiczny i społeczny. Rozwija ich kreatywność i umiejętności manualne.
Uaktywniają się wtedy wszystkie zmysły. Cieszy widok dziecka, które
obserwuje, wącha, smakuje, dotyka. Nauka wielozmysłowa odbywa się
wówczas poprzez zabawę, która jest nieodzownym elementem wieku
przedszkolnego. Warsztaty zorganizowane przy współpracy pani Katarzyny
Gądek – starszej intendent i dietetyk oraz pracowników kuchni z nauczycielami,
przyniosły dzieciom dużo satysfakcji. Uwieńczeniem wspólnie podjętych działań
była degustacja samodzielnie wykonanej sałatki owocowej.
Monika Sokołowska