Warsztaty kulinarne- sałatka owocowa

Warsztaty kulinarne zorganizowane dzisiaj na stołówce dla wszystkich

przedszkolaków sprzyjały budowaniu wspólnej przestrzeni, w której dzieci

i dorośli współpracują ze sobą, pomagają sobie. Przedszkolne kucharzenie uczy

dzieci nie tylko przyrządzania posiłków, ale wpływa również na ich rozwój

psychiczny i społeczny. Rozwija ich kreatywność i umiejętności manualne.

Uaktywniają się wtedy wszystkie zmysły. Cieszy widok dziecka, które

obserwuje, wącha, smakuje, dotyka. Nauka wielozmysłowa odbywa się

wówczas poprzez zabawę, która jest nieodzownym elementem wieku

przedszkolnego. Warsztaty zorganizowane przy współpracy pani Katarzyny

Gądek – starszej intendent i dietetyk oraz pracowników kuchni z nauczycielami,

przyniosły dzieciom dużo satysfakcji. Uwieńczeniem wspólnie podjętych działań

była degustacja samodzielnie wykonanej sałatki owocowej.

 

 

 

Monika Sokołowska