Ciecierzyca, amarantus i kumin - czyli śniadaniowi idole uczniów SP Tyniec

Warsztat kulinary ,,Śniadaniowo” to kolejne działanie w ramach promocji zdrowia w naszej szkole. Tym razem spotkaliśmy się w czwartkowe popłudnie i działaliśmy, co ważne, razem z rodzicami. Na początku zostaliśmy zapoznani z niezwykłymi produktami. Wśród nich była ciecierzyca, kasza jaglana, amarantus, sezam, kokos, kumin, figi, kardamon i oczywiście najróżniejsze pestki.

Następnie pod okiem rodziców przygotowywaliśmy z nich w grupach według instrukcji - humus, pastę z marchewki, batoniki prymusa i kokosanki.
Nawiększą frajdą było jednak miksowanie, formowanie, ucieranie i…..smakowanie.

W domowej, kameralnej atmosferze poznaliśmy nowe smaki -eko przekąsek i dodatków śniadaniowych, a dzięki zaangażowaniu rodziców czuliśmy się bezpiecznie.
Mimo późnej pory nie mogliśmy rozstać się, bo nasze rozbudzone kubki smakowe domagały się kolejnych degustacji.

Bardzo dziękuję Stowarzyszeniu ,,Nasze Dzieci”, które zasponsorowało nam ten warsztat. Wszystkim za chęć działania i mam nadzieję, że spotkamy się wkrótce na kolejnej edycji.

Zapraszamy do oglądnięcia galerii zdjęć. Więcej zdjęć wkrótce.

Bożena Bober